Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Beyaz Kına Nedir Biliyor musunuz?
Pek çoğumuz gördüğümüz rüyalar hatırlamayız. Ama mutlaka her gece rüya görürüz. Peki rüya gördüğümüz sırada, vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur hiç düşündünüz mü ? bu günkü makalemde sizlere rüya gördüğümüz sırada vücudumuzda ne gibi değişimler meydana gelir konusunda bilgiler vereceğim.
Yapılan araştırmalarda, başımızdan geçen olayları rüyamızda görmemizin ndeneleri konusunda iki farklı tez ortaya atılmış. Bu durum tamamen tesadüf mü yoksa, bazı duyguların çıkış noktası mı net olarak bilinmiyor. Rüya görmek, hayatta yaşadığımız karmaşık duyguları çözmek ya da olayları bilinç altımıza kaydetmek için bir araç olarak düşünülüyor.
Bir çeşit sanal dünya olarak adlandırılan rüyalar aleminin ve görülen rüyaların belki de düşünülenden çok daha basit bir açıklaması ve anlamı vardır. Kim bilir ? Ama bazı uzmanlara göre, uyanma vaktine gelindikçe rüyaların sıklaşması, gördüğümüz rüyaların bizi gerçek hayata hazırladığı anlamını taşıyor.
Rüya görme işi aslına bakarsanız beyin sapında başlayan bir olay. Beyin sapı vücudu uyku moduna geçirir ve REM uykusuna geçmemizi sağlar. REM uykusu sırasında tüm kas hareketleri durur. Gözler hariç tüm vücut paralize olur.
Bu ilk başta korkutucu gibi görünse de aslında bizler için son derece iyidir. Eğer kaslar devre dışı kalmasalar rüyaları fiziksel olarak da canlandırır durumda olurduk. REM uykusu sırasında, beyin sapındaki sinir hücreleri birbiri ile bağlantıya geçer. Yapılan araştırmalar bu sırada rüyaların görülmeye başlandığına işaret ediyor.
Rüya görmek halen gizemi koruyan olayların başında yer alıyor. Kısa süreli bir ölüm olarak da düşünülen rüya görmek sırasında beynin ön tarafında yer alan frontal korteks devre dışı kalıyor.
Durum sadece bu kadarla da sınırlı değil. Rüya sırasında muhakeme gücü, mantık, zaman ve uzayın normal kuralları da devre dışı kalıyor. Rüyada görülen uçmalar, hiç bilmediğimiz dilde yapılan sınavlar ve size mantıksız gelen her ne varsa sebebi normal haytta var olan kuralların ve zaman kavramının rüyalar aleminde olmayışı.
Rüya sırasında frontal korteks devre dışı olsa bile beyinde bulunan ve beyindeki görüntüleri yorumlama merkezi olarak adlandırılan görsel korteks devre dışı kalmıyor ve çalışmaya devam ediyor.
Rüya sırasında gerçekte görüyormuşuz gibi olayları görmemizin nedeni de görsel korteks.Pek çok rüya REM uykusu sırasında görülse de REM uykusu dışındaki dönemlerde de görülen rüyalar vardır. Ama bu rüyalar piyango kazanmak gibi bir rüya olmak yerine araba kullanmak gibi daha sıradan eylemler olmaktadır.
Gecenin 1-2 saat gibi bir dilimi REM uykusunda geçmesine rağmen pek çok insan gördüğü rüyayı hatırlamaz. Bilim adamları görülen rüyanın hatırlanmaması konusunda çok net bir açıklama yapamasalar da, beyinde bulunan başa çıkma merkezini bu durumu sorumlusu olarak gösterirler.
Aslına bakarsanız görülen tüm rüyaların hatırlamaması bizler için de son derece olumu bir durum. Çünkü, gördüğümüz her rüyayı hatırlayacak olsak, gerçek ve rüya kavramları birbirine karışır.
Yorum Yaz